Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2014 10:20

Εισφορά για τη δακοκτονία της περιόδου.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με εγκύκλιο, που υπογράφει η προϊσταμένη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Αικατερίνη Σαββαΐδου, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3%. 

Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών για το ελαιοκομικό έτος 2014 - 2015 θα είναι 1,524 ευρώ το κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού. Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς δακοκτονίας έχουν δοθεί με προηγούμενη εγκύκλιο (Σ 4309/159/19/1-12-1983). Η εισφορά δακοκτονίας, προκειμένου για λάδι, αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τον ελαιοτριβέα μόλις τελειώσει η έκθλιψη των ελιών και αμέσως μετά τη σχετική ζύγιση του λαδιού που παράχθηκε. Η αναγραφή στην απόδειξη αυτή της εισφοράς δακοκτονίας γίνεται κατά τρόπο, ώστε να προκύπτει αν αυτή καταβλήθηκε από το πρόσωπο που βαρύνει σε χρήμα ή παρακρατήθηκε από τον ελαιοτριβέα σε λάδι ίσης αξίας. Προκειμένου, όμως, για επιτραπέζιες ελιές, η εισφορά δακοκτονίας αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδεται από τον αγοραστή ή στην εκκαθάριση, όταν πρόκειται για πώληση ελιών από επιτηδευματία για λογαριασμό του παραγωγού. Στις περιπτώσεις που ο πωλητής των ελιών παραγωγός έχει υποχρέωση έκδοσης του τιμολογίου, η εισφορά δακοκτονίας δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται σε αυτό, γιατί βαρύνει τον ίδιο τον εκδότη του τιμολογίου.

Πηγή: http://tharrosnews.gr/news/content/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85

Διαβάστηκε 3967 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 20:50