Παρασκευή, 19 Σεπτέμβριος 2014 10:39

Ψεκασμοί σε κτηνοτροφικές μονάδες της Πελοποννήσου για τον καταρροϊκό πυρετό.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ψεκασμούς σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο οργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και την Αναπτυξιακή Πελοποννήσου.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/45143-psekasmoi-katarroikos

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες ψεκαστικές παρεμβάσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, και στη συνέχεια την διενέργεια επαναληπτικών εφαρμογών, στη χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του πληθυσμού των ακμαίων μέσω της τοποθέτησης παγίδων για τα ακμαία έντομα, καθώς και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των εφαρμογών.

 

Στόχος του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου φορέα του Καταρροϊκού Πυρετού είναι:

  • Η προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου ενισχύοντας την κτηνοτροφική δραστηριότητα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Η εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ζώντων ζώων.
  • Η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν.

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με σκνίπες του γένους Culicoides. Η νόσος δίνει συμπτώματα κυρίως σε πρόβατα. Όμως και τα άλλα μηρυκαστικά (βοοειδή, αίγες, κ.α) είναι ευαίσθητα στον ιό και λειτουργούν συνήθως σαν αποθήκες του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της νόσου είναι:

1) Τακτική εφαρμογή στα ζώα κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

2) Συχνή συλλογή της κοπριάς και κάλυψη του κοπροσωρού με νάιλον.

3) Αποφυγή βόσκησης και παραμονής των ζώων έξω από το στάβλο κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων (από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή).

4) Φροντίδα να μην υπάρχουν συλλογές νερού που δημιουργούν λάσπες γύρω και μέσα στο στάβλο.

5) Τακτικός Ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας των χώρων των στάβλων με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα

Τη νύκτα τα ζώα να παραμένουν μέσα σε στάβλους που ψεκάζονται συστηματικά με εντομοκτόνα.

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/45143-psekasmoi-katarroikos

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/45143-psekasmoi-katarroikos

Διαβάστηκε 3590 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 20:50