Πέμπτη, 22 Μάιος 2008 15:18

ΚΑΤΣΟΥΛΟΛΙΜΝΑ…ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Γράφτηκε από  DIMITRIOS
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
     Βλαχόπουλο , Κυριακή 18/5/2008, ώρα 10:30 πμ . έξω από το σπίτι του Διονύση Φράγκου ,έχουμε μαζευτεί περίπου 20 άτομα για να πάμε, όπως έλεγε καί η « ανακοίνωση κάλεσμα» για περίπατο στο φαράγγι ¨της Κατσουλόλιμνας.,μιά περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού μας.
    Ξεκινήσαμε και σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε στην περιοχή “Κοντινού” , ένα ύψωμα το οποίο περικυκλώνετε από δύο φαράγγια, γεμάτη άγρια βλάστηση και νερό. Το ένα φαράγγι έχει τις πηγές του στη “Σέκλιζα ” στό Τουλούπα Χάνια , το άλλο έχεις τις πηγές του στο “Βαινίτη” και ενώνονται στη περιοχή “Κοντινού” για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα που απλώνετε στο χωριό Ρωμανού.

    Βλαχόπουλο , Κυριακή 18/5/2008, ώρα 10:30 πμ . έξω από το σπίτι του Διονύση Φράγκου ,έχουμε μαζευτεί περίπου 20 άτομα για να πάμε, όπως έλεγε καί η « ανακοίνωση κάλεσμα» για περίπατο στο φαράγγι ¨της Κατσουλόλιμνας.,μιά περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού μας.
    Ξεκινήσαμε και σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε στην περιοχή “Κοντινού” , ένα ύψωμα το οποίο περικυκλώνετε από δύο φαράγγια, γεμάτη άγρια βλάστηση και νερό. Το ένα φαράγγι έχει τις πηγές του στη “Σέκλιζα ” στό Τουλούπα Χάνια , το άλλο έχεις τις πηγές του στο “Βαινίτη” και ενώνονται στη περιοχή “Κοντινού” για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα που απλώνετε στο χωριό Ρωμανού. Εκεί λοιπόν αρχίσαμε την κατάβαση προς το φαράγγι με πρώτη στάση την σπηλιά του «Μάρκελου». όπου σύμφωνα με τα εγγόνια του, που ήταν στην παρέα μας ο γέρος Μάρκελος μαζί με τον γιο του , έζησαν εκεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια , την εποχή της κατοχής ,καλά κρυμμένος στη φύση. Εκεί είδαμε και λίγα αντικείμενα από την διαμονή τους εκεί όπως μία κατσαρόλα ,μερικά μαχαιροπίρουνα και ένα από τα φανάρια του.

    Συνεχίζοντας ,βρεθήκαμε στην σπηλιά όπου ζούσε μια κακιά γυναίκα η Γκριντάφο ,η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μια γυναίκα που είχε βάλει φωτιά και είχε κάψει ένα ολόκληρο χωριό ονομαστό ως –ΝΑΣΙΑ– . Ύστερα από την πράξη της αυτή κρύφτηκε μέχρι το θάνατο της στο φαράγγι της Κατσουλόλιμνας.Στη συνέχεια της διαδρομή μας φτάσαμε στο ποτάμι το οποίο είχε αρκετό νερό , ήταν δε περιτριγυρισμένο από βλάστηση δημιουργώντας ένα πανέμορφο άγριο τοπίο. Κάναμε μία μικρή στάση όπου μπορέσαμε να απολαύσουμε το μέρος και να βγάλουμε μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής λιμνούλες και μικροί καταρράκτες έχουν σχηματιστεί στο έδαφος, Τέλος φτάνουμε στη κύρια λίμνη όπου και συναντιούνται τα δύο ποτάμια μέσα από έναν επιβλητικό καταρράκτη. Τα αφρισμένα νερά που κατεβαίνουν τη πλαγιά , ο θόρυβος του νερού και το άγριο τοπίο γύρω γύρω , μας γοήτευσαν. Γοητεμένοι όπως ήμασταν αρχίσαμε να ανεβαίνουμε ένα μονοπάτι παραπλεύρως πάντα από τον καταρράκτη για να βρεθούμε σε τρεις λιμνούλες , η μία πάνω στην άλλη, άπειρου καλούς και ομορφιάς. Η πρώτη λίμνη ονομάζετε “ Σκαφίδι ” γιατί το σχήμα της παραπέμπει στα σκαφίδια που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για να ζυμώσουν το ψωμί. Η δεύτερη λίμνη κανείς δεν ήξερε πως λεγόταν, και τέλος η τρίτη λίμνη ,η οποία ήταν και ο προορισμός μας η Κατσουλόλιμνα!!! Λέγεται πως στην Κατσουλόλιμνα , τα παλιά τα χρόνια έκανε μπάνιο όλο το χωριό, μιας και η θάλασσα ήταν πολύ μακριά για εκείνα τα δεδομένα .Αφού ξεκουραστήκαμε ,βγάλαμε φωτογραφίες και γενικά απολαύσαμε το πανέμορφο αυτό τοπίο, πήραμε το ανηφορικό μονοπάτι για να βρεθούμε πάνω στο ύψωμα όπου βρίσκονταν τα αυτοκίνητα μας. Από εκεί πήραμε τα φαγητά και τα ποτά μας και κατευθυνθήκαμε στη σπηλιά της Γκινταφώς δίπλα από τη βρυσούλα., όπου και απολαύσαμε το φαγητό μας ακούγοντας ιστορίες από τα παλαιότερα χρόνια με κύριο θέμα τη Γκρανταφώ τον Μάρκελο ,την Κατσουλόλιμνα….. Μαζί μας ήταν ο Διονύσης Φράγκος ,η γυναίκα του Αλεξάνδρα και ο Θανάσης Καράμπελας από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη αυτής της περιοχής, πού με πολύ προσωπική δουλειά υπομονή και επιμονή ανακάλυψαν και δημιούργησαν της συνθήκες να γίνουν επισκέψιμα αυτά τα πανέμορφα μέρη. Η Άννα Καράμπελα ,ο Φράγκος Βασίλης και ο Γιάνναρης Σωτήρης είναι οι υπόλοιπη από αυτήν την ομάδα πρωτοβουλίας για το φαράγγι της Κατσουλόλιμνας . Κατά τις τέσσερις το απόγευμα κουρασμένοι από την πεζοπορία αλλά γεμάτοι με όμορφες εικόνες πήραμε το δρόμου του γυρισμού.

 

ΦΡΑΓΚΟΣ ΘΕΟΔ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Διαβάστηκε 3780 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 20:58